Lidmaatschap van een uitvaartvereniging

Lidmaatschap van een uitvaartvereniging

Vele mensen zijn vroeger lid geworden van de plaatselijke uitvaartvereniging toen ze gingen trouwen of op zichzelf gingen wonen. Ik merk in de gesprekken die ik met veel mensen heb dat er veel onduidelijkheid bestaat over de mogelijkheden ten aanzien van de keuzes die men heeft bij een dergelijk lidmaatschap. In deze blog ga ik proberen u uit te leggen wat het lidmaatschap van een uitvaartvereniging precies inhoud, welke mogelijkheden er zijn en welke keuzevrijheid u heeft.

Wat is een uitvaartvereniging?

Bijna alle uitvaartverenigingen hebben de juridische vorm “vereniging’, waardoor de leden in de algemene ledenvergadering (ALV) het hoogste gezag vormen. Daarnaast heeft een uitvaartvereniging een bestuur. Meestal is er een keer of twee keer per jaar een ALV. Deze vergadering heeft als doel om het bestuur van de vereniging te controleren en om voorstellen en besluiten vanuit het bestuur voor te leggen aan de leden en hiervoor goedkeuring te krijgen door de leden.
Net als bij andere lidmaatschappen betaalt u elke maand of elk jaar een vast bedrag aan contributie aan deze vereniging. Dit doet u levenslang, tenzij u het lidmaatschap opzegt.

Wat doet een uitvaartvereniging?

De belangrijkste taak van een uitvaartvereniging is om de uitvaart van haar leden te (laten) verzorgen. Voor het verzorgen van de uitvaart heeft de uitvaartvereniging afspraken met een aantal vaste uitvaartverzorgers. Dit zijn vaak uitvaartondernemers in de regio die naast het werk voor de vereniging hun eigen onderneming hebben. De leden van de uitvaartvereniging krijgen een korting op het tarief van de uitvaartondernemer voor het verzorgen van de uitvaart. Deze uitvaartverzorger zal desgewenst alles gaan regelen, zoals laatste verzorging, opbaring, vervoer, rouwkaarten, rouwadvertenties en hulp bij het kiezen van een kist.

Korting en uitkering

Dit betekend dus dat uw lidmaatschap van de uitvaartvereniging een korting of vergoeding op het tarief en producten geeft. Het is vaak niet zo dat een groot deel van de uitvaart betaald kan worden van een dergelijk lidmaatschap. Dit hangt uiteraard sterk af van de keuzes die er gemaakt worden voor de uitvaart. Doorgaans zorgt de uitvaartvereniging in eerste instantie voor het betalen van de rekeningen die komen kijken bij de begrafenis of crematie. Vervolgens zal de vergoeding/uitkering die hoort bij het lidmaatschap van de totale kosten worden afgetrokken. Het deel wat overblijft, wordt aan de nabestaanden gefactureerd. Dit is overigens niet anders bij de kleine zelfstandige uitvaartbegeleiders. Ook Fredes afscheid & uitvaart zorgt in eerste instantie voor de betaling van de rekeningen en zal de factuur met alle kosten na ongeveer 3 à 4 weken versturen naar de opdrachtgever van de uitvaart.

Altijd keuzevrijheid!

Mocht u nu lid zijn van een uitvaartvereniging en een andere uitvaartverzorger willen dan diegene die verbonden is aan de uitvaartvereniging dan moet u hiervoor altijd eerst toestemming vragen aan het bestuur van de vereniging. Veelal zal de door u gekozen uitvaartbegeleider dit voor u doen. Vaak krijgt u dan ook gewoon de kortingen op de tarieven zoals bij de uitvaartverzorgers waar uw uitvaartvereniging afspraken mee heeft.
Dus ook als u lid bent van een uitvaartvereniging heeft u altijd de keuzevrijheid om de uitvaartverzorger of uitvaartbegeleider te kiezen die bij u past. Want de keuze voor een uitvaartverzorger of uitvaartbegeleider die u begrijpt, die de tijd voor u neemt, die naar u luisterend en met u meedenkt geeft uiteindelijk de uitvaart die u wenst en die u of uw geliefde verdiend.

Menu