rouwvervoer

Rouwvervoer

Veel mensen denken dat het vervoeren van een overledene alleen mag met de daarvoor aangewezen rouwvervoersmiddelen zoals we die in ons straatbeeld wel kennen. Lange grijze of donkere luxe wagens met voorop twee zwarte vlaggetjes. Echter niets is minder waar. In ons land bestaat er geen wet die voorschrijft met welk vervoersmiddel een overledene vervoerd moet worden. Dit mag dus met elk soort vervoersmiddel. Van oudsher weten sommige van u nog dat het heel gebruikelijk was om met een rouwkoets of open houten boerenkar en paarden iemand naar zijn laatste rustplaats te vervoeren. Dit gebruik komt de laatste jaren steeds meer terug.

Een andere mogelijkheid voor rouwvervoer is om het vervoersmiddel te gebruiken waar iemand beroepshalve zelf altijd op of in gereden heeft. Hierbij kunt u denken aan een vrachtwagen, een bus of een Harley Davidson motor met zijspan. Voor fietsers of diegene die zoveel mogelijk energie neutraal vervoerd willen worden, is de rouwbakfiets wellicht een optie.

Maar als laatste wil ik u de optie niet onthouden om uw eigen vervoersmiddel te gebruiken. Ook dit is toegestaan en mogelijk als het vervoersmiddel in ieder geval groot genoeg is om een kist of omhulling met de overledene mee te vervoeren. Van belang bij de keuzes ten aanzien van uw afscheid of dat van uw geliefde, is dat het passend is bij de overledene en het de persoonlijke touche aan de uitvaart geeft. Want iedereen is uniek en verdiend een unieke uitvaart.

Menu